Новини

Реалізована технічна можливість використання чинним орендарем переважного права

01 червня 2021

В ЕТС “Прозорро.Продажі” реалізована технічна можливість використання чинним орендарем переважного права в аукціонах на продовження договорів оренди

Державне підприємство “Прозорро.Продажі”, як адміністратор електронної торгової системи (далі — ЕТС), відповідно до положень абзацу 9 підпункту 6 пункту 3  постанови Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. № 483 “Деякі питання оренди державного та комунального майна” (далі — Постанова), повідомляє, що в електронній торговій системі розроблений функціонал електронної торгової системи, який дозволятиме здійснювати такі дії:

  • надання чинним орендарем згоди на сплату орендної плати, що є рівною ціновій пропозиції учасника, який подав найвищу цінову пропозицію за лот, або попередньої згоди на сплату орендної плати, що є рівною ціновій пропозиції учасника з наступною за величиною ціновою пропозицією, шляхом натискання відповідної електронної кнопки під час проведення аукціону на продовження договору оренди.

  • виправлення технічних помилок (описок) в оголошенні про проведення аукціону протягом 2 робочих днів з моменту його оприлюднення в електронній торговій системі.

  • створення організаторами оголошення аукціону з об’єкта в переліку майна в ЕТС.

Зміни зазначені в першому та другому пункті вищезазначеного переліку розроблено на виконання абзацу 5 підпункту 6 пункту 3 та абзацу 7 підпункту 6 пункту 3 Постанови.

 Відтак, повідомляємо, що з 01.06.2021 р. перші аукціони з передачі в оренду державного та комунального майна повинні  проводитись орендодавцями в оновленому програмному забезпеченні ЕТС, що було розроблено з урахуванням вищевказаних вимог нормативно-правових актів.

Оператори електронних майданчиків, у свою чергу, не мають права допускати публікацію аукціонів орендодавцями в попередньо діючому програмному забезпеченні електронної торгової системи (за виключенням повторних англійських або голландських аукціонів (повторного аукціону із зниженням стартової орендної плати, аукціону за методом покрокового зниження стартової орендної плати та подальшого подання цінових пропозицій) у разі, якщо перший аукціон з передачі в оренду цього лоту було проведено в попередньо діючому програмному забезпеченні).

В оновленому програмному забезпеченні передача майна в оренду та оголошення аукціонів відбувається виключно з об’єктів у Переліку. Всі аукціони з переважним правом (аукціони на продовження договору оренди) повинні оголошуватись виключно в оновленому програмному забезпеченні електронної торгової системи.

Додатково звертаємо увагу на те, що аукціони, які були оголошені до 1 червня 2021 року, будуть завершені в старому програмному забезпеченні. Зокрема, в аукціонах з продовження договорів оренди, оголошених до 1 червня 2021 року, чинний орендар не зможе реалізувати переважне право шляхом натискання кнопки щодо погодження з найвищою ціновою пропозицією або другою ціновою пропозицією, сформованою за результатами аукціону, через відсутність такої кнопки. Використання переважного права в таких аукціонах ще буде тимчасово здійснюватися шляхом подання письмової згоди у формі, визначеній Фондом державного майна України. Додаткова інформація міститься за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=4Ive0i7tT-k.

Відповіді на розповсюджені питання знаходяться за посиланням: https://docs.google.com/document/d/1dlZYir2wSp9TUUP14URxX_xQja2ybHj239LFUHDVIRE/edit?usp=sharing.